Robí nám radosť - robiť VÁM radosť...

HERMÍNKA s.r.o.

Bratislavská 45/25
900 21 Svätý Jur
Objednávky a informácie: 0948 150 234
cukraren@herminka.sk

Svätý Valentín z Terni

14.02.2016 12:20

Skutky, vďaka ktorým si na biskupa a lekára Valentína všetci zamilovaní na začiatku februára spomínajú, sa spájajú s vládou cisára Claudia II, ktorý bol známy svojou záľubou vo vojnových výpravách a odporom k rodinným vzťahom svojich legionárov. Zastával názor, že ženatý vojak starostlivosťou o rodinu oslabuje svoju bojaschopnosť a obetavosť. Preto zakázal svojim vojakom uzatvárať manželstvá. Práve kňaz Valentín tento zákaz ignoroval a naďalej tajne sobášil zaľúbené páry. Tu možno hľadať pôvod sviatku zamilovaných, ktorý všetci zaľúbenci oslavujú na deň Valentínovej smrti - 14. februára roku 269.

Jeho konanie sa donieslo cisárovi, ktorý dal rebelujúceho kňaza uväzniť. Vo väzení liečil chorých kresťanov. Pred svojou popravou stihol prinavrátiť zrak a sluch postihnutej dcére svojho žalárnika, do ktorej sa, podľa legendy, dokonca zamiloval. V súvislosti so sudcovou dcérou sa traduje, že pred svojou smrťou poslal dievčaťu lístok s podpisom „Od Tvojho Valentína.“

14. februára ho väznitelia vyvliekli von a na Via Flaminio pri známom Mulvijskom moste ho sťali.

Sviatok sv. Valentína sa začal oficiálne sláviť v katolíckej cirkvi oveľa neskôr, zaviedol ho pápež Gelasius I. až 14. februára roku 496.

Pri príležitosti tohto sviatku Vám aj my prajeme hlavne VEĽA LÁSKY....

Valentínske muffiny: korpus kávovo kakaový, vanilka - krém maslovo tvarohový

 Valentínska torta: kakaový korpus, maslový krém - vanilka, maliny